Belépés az oldalra
 
 
 
Hírek

Pálinkafesztiválon jártunk

Egyesületünk – híven a hagyományokhoz – az idei esztendőben is képviseltette magát a Kisüsti Pálinkafesztiválon, Gyula városában. Részt vettük a társadalmi zsűri munkájában, megízleltük a legjobb hazai pálinkafőzők remekműveit, és természetesen példát mutattunk a kultúrált alkoholfogyasztásból is. Nem maradt el a „szóvivők pálinkájának” díjazása sem. Ezúttal a Bolyhos és Fia Bt. ágyas cigánymeggy pálinkája nyerte el ezt az elismerést.


Több éves hagyomány, hogy nem múlhat el Gyulán pálinkafesztivál a szóvivők részvétele nélkül. Nincs ez másként az idei évben sem, hiszen majd kéttucatnyi tagtársunk vett részt a XI. Kisüsti Pálinkafesztiválon. A többség – nyilvánvaló okok miatt – nem autóval, hanem az egyesület által szervezett busszal jött. Út közben – ugyancsak hagyományosnak számító programpontként – pálinka felismerő játékra is sor került. Ennek lényege, hogy a társaság tagjainak íz, zamat, szín, illat és állag alapján kellett felismerniük, hogy pontosan miféle pálinkáról is van szó.

IMG_0216.JPG

Egy kis késéssel, de még éppen időben érkeztünk Gyulára, ahol egyesületünk a társadalmi zsűri munkájában vett részt: mindenkinek tíz-tíz, a pálinkaversenyre benevezett terméket kellett minősíteni és pontozni, különféle szempontokból. Azok számára, akik első alkalommal vettek részt ilyesmin, egyesületünk elnöke, dr. Orodán Sándor még a buszon rövid „gyorstalpalót” tartott arról, hogy mi mindenre is kell figyelni a pálinkák minősítésekor.

IMG_0231.JPG

Este a szóvivők kisebb-nagyobb társaságokra oszolva vetették bele magukat a pálinkafesztivál színes, és legfőképpen zamatos forgatagába, s néhányan a gasztronómiai élmények mellett nagyszerű zenei felfedezést is tettünk. Egy félreeső kis színpadnál ugyanis egy remek rock-blues bandát volt alkalmunk megismerni, akik Indián Joe Band név alatt szólaltatták meg a gitárt és a szájharmonikát.

IMG_0291.JPG

Másnap délelőtt a „böllérnap” volt a fő programpont: eljött a jóféle sült kolbászok és cigánykák (recehájba csomagolt kolbászhús és máj – isteni finom!) ideje! Ezután a pálinka lovagrendek hagyományos felvonulása következett, lovas huszárok és mazsorettek vezetésével, a Vám- és Pénzügyőrség zenekarának zenéjére. A menet meg sem állt a várig, ahol a lovagrend új tagjainak avatására, majd később a pálinkaverseny díjkiosztójára került sor.

IMG_0323.JPG

IMG_0332.JPG

A különféle díjak között természetesen idén is ott szerepelt a Magyar Szóvivők Egyesületének különdíja, amelynek átadásával egy évre mintegy megválasztjuk a szóvivők pálinkáját. 2010-ben a szóvivők pálinkája a Bolyhos és Fia Bt. ágyas cigánymeggy pálinkája lett.

CAXG5KB2.jpg

A díjátadás után többen a közeli Várfürdő termálvizében merültek el, este pedig ismét a gyulai várkert volt az egyesületi tagok fő tartózkodási helye. Ki-ki választott a sokféle pálinka, bor, sör, sült kolbász és csülök, kürtőskalács és pálinkával töltött trüffel között, ízlés és vérmérséklet szerint, különféle kombinációban és – általában ismétléses – permutációban.

A vasárnap legfontosabb programja a Békési Pálinkafőzde meglátogatása volt, ahol Békési Zoltán, a Békési Pálinka Zrt. vezérigazgatója nemcsak a teljes termelési folyamattal ismertetett meg bennünket, hanem természetesen alkalom nyílt arra is, hogy a végeredményt megízleljük.

A szóvivők pálinkafesztiválon való hagyományos részvételének több oka is van. Természetesen kiváló kikapcsolódás, és nagyszerű társasági program az egyesületi életen belül. Ugyanakkor egyfajta küldetése is van, hiszen valamennyi résztvevő számára fontos a pálinka, mint igazi hungarikum jó hírének gyarapítása. Mint ahogyan fontos az is, hogy megmutassuk, az alkoholfogyasztás igenis lehet kultúrált társasági tevékenység, s a pálinkához, a pálinkafogyasztáshoz kapcsolódó hagyományok is a civilizációnk részét képezik.

(a felvételeket Gedeon András készítette)


«««    

KERESÉS (google)
 

SZÓVIVŐK NÉV SZERINT
CÉGEK / SZERVEZETEK
 


 
Impresszum Kapcsolat