Belépés az oldalra
 
 
 
Hírek

Beszámoló az V. Szóvivő Bálról

Vízkereszttől húshagyó keddig tart a báli szezon, amelynek Magyarországon is számos hagyományos, kiemelkedő eseménye van. Ilyen az Operabál, a Jogászbál, az Újságíróbál, és most már ebbe a körbe tartozik a Szóvivők Bálja is. Az idei ráadásul még jubileumi bál is volt, hiszen immár ötödik alkalommal szervezte meg a Magyar Szóvivők Egyesülete ezt a különleges eseményt, amely minden évben joggal pályázik a báli szezon leghangulatosabb rendezvénye címre.

Filmek a Bálról:


Ha egy bált ötödik alkalommal rendeznek meg, már valóban lehet hagyományokról beszélni, és lehet olyasmiről is, amely kissé eltért ezektől a hagyományoktól. Ez utóbbira jó példa a helyszín, hiszen az Európa rendezvényhajó, amely eleddig a bálok helyszíne volt, éppen szárazdokkban áll. Így a bál helyszíne az Európa Congress Center volt, amelyet méltán tartanak Budapest egyik legnagyobb és legkorszerűbb rendezvényközpontjának.

bal.jpg

 

Soha még ilyen sokan nem voltak a Szóvivők Bálján: összesen hatszázan tisztelték meg az eseményt jelenlétükkel! Az érkező vendégek - ahogy az már lenni szokott - azonnal belemerültek a baráti eszmecserébe, no és a - nem túl magyaros kifejezéssel - welcome drink-nek nevezett nedűk értékelésébe, így az est két műsorvezetője, Bényi Ildikó és Süveges Gergő csak nagy nehezen tudta elérni, hogy végül mindenki helyet foglaljon, és a bál hivatalos megnyitója is kezdetét vehesse.

Egyesületünk alapító elnöke, dr. Orodán Sándor ny. hör. vezérőrnagy köszöntötte a résztvevőket, pár szóban méltatva a bál immár öt esztendős hagyományait. Ezután átadta a szót Budai Bernadett kormányszóvivőnek, aki hivatalosan is megnyitotta az V. Szóvivő Bált.

Bár az első bálon díjak még nem voltak, így is négyéves hagyományra tekint vissza, hogy a Magyar Szóvivők Egyesülete évente díjakat ad át az arra érdemesnek talált személyeknek. Sorrendben először a Lasz György-díj került átadásra, amellyel a rendészeti kommunikáció terén kifejtett kiemelkedő munkásságot díjazzák minden esztendőben. A díjat idén Dobson Tibor tű. ezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság korábbi szóvivője kapta, aki másfél évtizeden át látta el ezt a feladatot (amint bizonyára sokan tudják, Dobson Tibor január elsejétől a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság dél-pesti régiójának tűzoltóparancsnokaként dolgozik, a katasztrófavédelem szóvivőjének beosztását azóta Szentes György tű. ezredes látja el). A díjat - éspedig egy aranyórát - Lasz György özvegye adta át a díjazottnak.

A program ezután a Szavak Embere Díj átadásával folytatódott. Ezt a díjat az egyesület tagjai titkos szavazás útján ítélik oda annak, akit az egyesület tagságába tartozó szóvivők közül a legméltóbbnak találnak. Az idei Szóvivő Bálon Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője vehette át ezt az elismerést.

Ugyancsak az egyesület tagsága szavazza meg a Hiteles Tájékoztatásért Díjat, amelyet azonban nemcsak egyesületi tagok, és nemcsak szóvivők kaphatnak meg, hanem bárki, akit teljesítménye alapján erre érdemesnek ítél a tagság. A díjat Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője vehette át.

A Szavak Embere és a Hiteles Tájékoztatásért Díjat dr. Orodán Sándor elnök, és - alelnöki minőségben Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője adta át - valamint Gáll Gregor szobrászművész, hiszen a díjat megtestesítő kisplasztikákat a kezdetektől fogva ő készíti önzetlen felajánlásként.

A három díj átadásával azonban még nem volt vége az elismerések sorának. Hiszen nem is olyan régen történelmi pillanat részesei lehetek azok az egyesületi tagok, akik a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola által életre hívott szóvivő képzést lezáró államvizsgán részt vettek a vizsgabizottság munkájában. Ez ugyanis az első alkalom Magyarországon, hogy egy oktatási intézmény kifejezetten szóvivő képzésre hirdet kurzust, így a most végzett fiatalok az elsők, akik szóvivői szakon végeztek. Az egyesület fontosnak tartotta, hogy a friss diplomás szóvivők közül (a diplomát valójában egy héttel a bál után kapják meg) a legkiválóbbakról külön is megemlékezzen: így elismerésben részesült Iványi Krisztina, Sándor Zsolt, Szökendi Kozima és Wenk Patrícia is.

A formális események után a fehér asztal örömei következtek. Erre - hasonlóan az elmúlt évekhez - az idei esztendőben sem lehetett panasz. Ugyanez mondható el a műsorról is. A nyitótáncot a Goldance Táncsport egyesület táncosai mutatták be, sőt, később még visszatértek egy remek latin és jive egyveleg erejéig. Egészen különleges zenei élményt jelentett a három hegedűművész hölgy, Alexandra, Eszter és Ilona, akik Gracia Hegedűtrió néven léptek fel, nem is beszélve a Mona Lisa énektrióról. Mi több, a bálozóknak még egy kung-fu bemutatóban is részük lehetett az ötéves Lasz Dominik és barátai jóvoltából.

A fellépők között volt az idén harminc esztendős Karthago együttes is. Szigeti Ferenc hamisítatlan rockzenét játszó csapata első hallásra talán meglepő programválasztásnak tűnik egy bálra, azonban a szervezők a zenei sokféleség jegyében mindenképpen úgy gondolták, hogy ennek a műfajnak is helye van az est programsorozatában. Hamar kiderült, hogy ez tényleg így van, mert ahogy a hangulat fokozódott, nem egy lelkes bálozó „csápolt" a színpad előtt, és bizony sokan énekelték együtt Takáts Tamással az „Apáink útján" című dalt is.

A Bakacsi Béla egy sor nagyszerű, mára klasszikussá nemesedett slágert elevenített fel, parkettre csábítva a táncos kedvű bálozókat. A sok remek dal közül talán az „Always on my mind" volt igazán kortalan, hiszen ezt a dalt igazán minden korosztály ismerheti, ki Brenda Lee, ki Elvis Presley, ki Willie Nelson, ki B. B. King, ki a Pet Shop Boys, ki pedig Shakira előadásából.

A színpadra léptek a Neoton sztárjai, Csepregi Éva és Végvári Ádám is: a „220 felett" taktusaira azok is táncra perdültek, akik addig ezt még korainak tartották, így amikorra „Don Quijote" című dalra került sor, már csak nagy üggyel-bajjal lehetett helyet találni a táncparketten. És ezzel még mindig nem volt vége a bálnak, hiszen előbb egy ifjú tehetség, Kertész Dory énekelt nagyszerű táncdalokat, majd a Society Six és a Szirének tánczenekar - akik maguk is hozzátartoznak a bál hagyományaihoz - egészen hajnalig húzta a talpalávalót!

Néhány nap elteltével visszatekintve bizonyára nem számít túlzásnak, ha összegzésként megállapítjuk, hogy az idei évben is nagyszerű hangulatú programmá kerekedett a szóvivők bálja. Alkalmat nyújtott a felhőtlen szórakozásra, alkalmat a baráti eszmecserére, egymás jobb megismerésére, és arra is, hogy még inkább összehozza a szóvivői területen dolgozókat, ezzel is segítve a mindennapi szakmai együttműködést, amely végső soron nyilvánosságot szolgálja. És végül, de korántsem utolsó sorban, alkalmat adott a bál arra is, hogy segíthessünk, hiszen bevételt ezúttal is gyermekjótékonysági célra ajánlja fel az egyesület.


«««    

KERESÉS (google)
 

SZÓVIVŐK NÉV SZERINT
CÉGEK / SZERVEZETEK
 


 
Impresszum Kapcsolat