Belépés az oldalra
 
 
 
Hírek

Amikor még a pörköltszaft is megfagyott

A szóvivők csapata ismét részt vett a Mangalica Fesztivál főzőversenyén. Erre a jeles eseményre február 4-én, szombaton került sor: a tél első olyan napján, amikor a viszonylag enyhe december és január után nemcsak csontig hatoló hideg lett, de még a hó is egész nap szakadt. A csapat tagjai azonban még az elemekkel is megküzdöttek, hogy a szóvivők beszédes ízű mangalicapörköltje elkészülhessen.

Szóvivők az elkészült pörkölttel


Szinte a Mangalica Fesztivál kezdetei óta hagyomány, hogy a szóvivők csapata is részt vesz a fesztivál főzőversenyén. A hagyomány, amelyet Meruk József indított el, természetesen a 2012-es évben is folytatódott, pedig az idei fesztivál igencsak eltért a korábbiaktól. Mindenekelőtt megváltozott a helyszín: az egész fesztiváli sokadalom sertésestül, mindenestül a Szabadság téren kapott helyet. A főzőverseny csapatai konkrétan a lovaglópálcás Bandholcz tábornok bronzba öntött szobormásának közvetlen közelében kavargatták a bográcsok tartalmát. Ennél is lényegesebb különbség volt azonban, hogy a tavalyi évvel ellentétben, amikor igazi napsütéses szombat kerekedett a fesztiválra, ezúttal zimankó és kavargó förgeteg fogadta a résztvevőket. Konkrétan a kifreccsenő pörköltszaft másodpercek alatt szilánkosra fagyott az ember kötényén. A legtöbb csapat azonban ennek ellenére is elszántnak mutatkozott.

Ami a mi szóvivői csapatunkat illeti, név szerint Kertész Dóra Ivett, Győrfi Pál, Gedeon András, Orodán Krisztián, Fehér Imre és Hanga Zoltán alkották a kemény (kömény-) magot, így a teljes személyi állomány nagyjából hat főre rúgott. Azért nagyjából, mert hosszabb-rövidebb időre több – szívünknek kedves – egyén csatlakozott a csapathoz. A jó társaság, és bizonyos folyékony halmazállapotú „fűtőanyagok” okán attól nem kellett tartani, hogy a gasztronómiai alegység tagjai összefagynak, még ha az időjárási körülmények miatt szinte mindenkiben fel-felrémlett a Delta főcímében szereplő síbotos atyafi elmosódott képe. Konyhatechnikai szempontból azonban némi kényelmetlenséget jelentett, hogy a bográcsba valók előkészítésének szinte minden munkafázisa azzal kezdődött, hogy le kellett seperni a havat a vágódeszkáról. Végül azonban a megfelelő időben elkészült a „szóvivők beszédes ízű mangalicapörköltje” névre hallgató kulináris műalkotás, amelyből előbb a zsűri evett, aztán pedig mi, mindannyian.

Bár tavaly harmadik díjat kapott a szóvivői pörkölt, ebben az esztendőben nem sikerült dobogós helyezést elérni. Ez azonban egyáltalán nem nyugtalanító fejlemény, hiszen versenytársaink közül számos valóban profi, a főzéssel szinte hivatásszerűen foglalkozó csapat akad.

Az esemény záróakkordja a „SZÓVIVŐK” feliratú kötények levétele volt. Ez ugyanis egyáltalán nem bizonyult egyszerű feladatnak, mivel az egész napos szüntelen havazásban a kötények teljesen eláztak, a nedvesség viszont beléjük fagyott. Így csak recsegve-ropogva tudták egymásról lefejteni a csapattagok.

Száguldó fotóriporterünk természetesen képeket is készített a szóvivők csapatának pörköltfőző tevékenységéről. Ezekből a képekből mutatunk most néhányat ízelítőképpen.

Hó az asztalon

Készül a pörkölt

Majdnem kész

Zsűrizés

Jókedv


«««    
Szerző: © Hanga Zoltán

KERESÉS (google)
 

SZÓVIVŐK NÉV SZERINT
CÉGEK / SZERVEZETEK
 


 
Impresszum Kapcsolat