Belépés az oldalra
 
 
 
Hírek

Díjakat osztottak a szóvivők (OrientPress)

 

A szervezők a vendégek listáját ellenőrzik, a fellépők lázasan sminkelnek, stábunk tagja nyakkendőjét igazíttatja a biztonsági őrökkel. Pezsgő jobbról és balról a Budapest Marriott Hotelben, ahol nyolcadik alkalommal rendezték meg idén a Magyarországi Szóvivők Országos Egyesületének bálját.

Az OrientPress Hírügynökség stábja a számos szóvivőt tömörítő Magyarországi Szóvivők Országos Egyesületének elnökére, Dr. Orodán Sándorra várakozik. Jön is mosolyogva, a házigazda örömével és nyugalmával köszönti egyenként a vendégeket, akik lépésenként eltérítik. Végül, már a megnyitó pillanataiban kameránk elé áll, és az esemény valamint a szervezet létjogosultságáról beszél. „Maga a tény, hogy már két hete elkeltek a jegyek, bizonyítja a bál létjogosultságát. Kilenc éve töretlenül létezik a szervezet, amit alapításkor kitűztünk, azt meg is valósítottuk. Minden évben megtartjuk a farsangot, és minden év őszén nagyszabású tudományos konferenciát rendezünk” – mondja az elnök. Megtudjuk, hogy az év szóvivőjének járó elismerés, a Szavak Embere-díj állandó díj, az elnökség által legalkalmasabbnak ítélt tag kaphatja, akárcsak a Dr. Lasz György Rendészeti Kommunikációért díjat. A Hiteles Tájékoztatásért-díjat nem föltétlen a szervezethez tartózó szakembernek ítélik oda. Idén újdonság a Szóvivők Sajtódíja, amellyel szintén hagyományt kívánnak teremteni. „Azt szeretnénk ezzel a díjjal üzenni a média szereplőinek” – magyarázza Orodán Sándor – „hogy a hiteles és korrekt tájékoztatás mindennél fontosabb.” Az elnök nyitóbeszédében is hangsúlyozta az utóbbi gondolatot, majd Tóth Károly, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke megnyitja a bált.

Hamarosan az első díjazottak neve is elhangzik: Olajos Gergő, az MTv2 Kékfény című műsorának szerkesztő műsorvezetője kapja a Dr. Lasz György díjat. Binder István, a PSZÁF szóvivője pedig egy 500 fős csapat nevében köszöni meg a kiérdemelt Hiteles tájékoztatásért-díjat. Az utolsó közgyűlésen szavazták meg a Szavak embere-díj várományosát, aki idén Kutas István, a Telenor Zrt. szóvivője lett, aki a Malév összeomlása miatt nem tudott jelen lenni az átadáskor.

„Teljesen Váratlanul ért, majdnem kiesett a kezemből a telefon” – meséli Binder István a jó hír fogadásának körülményeit. „A szakma olyan ágát érte ezzel kitüntetés, amely távolabb áll a többitől, hiszen „mágikus” dolgokat kell érthető nyelvre lefordítania a szóvivőnek”. Nehéz műfajáról szólva a nyolc éve a PSZÁF szolgálataiban álló Binder István elárulja, ő bizony nem tudna 'csereszabatos' szóvivő lenni, azaz nem volna képes holnaptól például egy kólagyárat képviselni, pedig hívták már több helyre. Ugyanakkor az előnyöket sem hallgatja el: „Valljuk be őszintén, hogy a szóvivők az újságírókkal szemben ma magasra értékeltek, így a szóvivőkben van valami narcisztikus, önelégültségre hajazó tulajdonság. Kell egy kis önbizalom a kamerák elé állni” – mondja, majd hozzáteszi – „ugyanakkor inkább azok maradnak meg hosszú távon ezen a pályán, akik kevésbé állnak reflektorfényben.”

Olajos Gergőtől, a Dr. Lasz György-díj újdonsült tulajdonosától megtudjuk, a rendőrség a kormány után legtöbbet nyilatkozó szerv. Nehéz átadniuk azokat az üzeneteket, amelyek a bűnmegelőzésről szólnak, mégis erre törekszenek a negatív szenzáció hajhászása helyett. Ez csak bizalmi alapú, hosszútávon gondolkodó és kreatív stábbal lehetséges.

Későbbi beszélgetéseinkből kiderül, óriási felelős hárul azokra, akik kiválasztják a szóvivői képzés hallgatóit. „Ebben a bonyolult és hiteltelen világban nagy a felelőssége a tanároknak, hogy megtanítsák a diákokat a valóságról hitelesen tájékoztatni. A Tv-nézők, az újságolvasók ugyanis minden korábbi időszaknál kiszolgáltatottabbak” – figyelmeztet Győrfi Pál, az országos mentőszolgálat szóvivője, a Magyarországi Szóvivők Országos Egyesületének alelnöke.

A kifogástalanul fölszolgált különleges vacsora, a Varidance, Szekeres Adrien és a Helikon Band fellépése után megtudjuk végre, kik vihetik haza először az év szóvivők által megszavazott sajtódíját. Az elhivatottság, a szakma szeretete és a valóság feltárásának igénye kritériumai alapján a NeoFM hírszerkesztősége (Berényi Attila hírszerkesztővel az élén), Szabó Anett, a HírTv Rájátszás című műsorának vezetője, Kálmán Olga, az ATV munkatársa, és Vujity Tvrtko, újságíró kapja az elismerést.

Szabó Anettet, aki két éve van a HírTv-nél, ugyan újságíró, és nem is váltana, de szeretik a szóvivők. Őt az újságírók és szóvivők szakmája közötti különbségekről és hasonlóságokról faggattuk. „Nem biztos, hogy aki jól válaszol, az jól is tud kérdezni, és fordítva” – állítja. „Az én arcomon – mondják a kollégáim is – ott van, amit gondolok. Nem tudnék olyasmit kommunikálni, amivel nem értek egyet” – magyarázza a nyertes újságíró hivatásának alapját.

Tvrtko, aki feleségének adta át rögtön az elnyert díjat, az OrientPressnek is megismétli a színpadon előadottakat. Ennek lényege, hogy a hétköznapi hősök szószólója kíván maradni. Ezért köszönte meg még a reflektorok fényében először jelnyelven a díjat, előnyben részesítve a jelen lévő siket szépségkirálynőt, Weisz Fannit, aki így a napi gyakorlattól eltérően elsőként, saját nyelvén értesülhetett a hírről. Meglepetésképpen arról is, hogy az elnökség tiszteletbeli taggá választotta.

Az elismerések aranyóra és Gál Gregor szobrászművész által készített kisplasztikák formájában szálltak a díjazottakra.

Az est legtanulságosabb gondolatát talán Binder Istvántól hallottuk, ez pedig abban áll, hogy egy jó szóvivőnek egyszersmind jó újságírónak is kell lennie ahhoz, hogy tudja, milyen kérdésekre számíthat.

Forrás:
OrientPress Hírügynökség«««    

KERESÉS (google)
 

SZÓVIVŐK NÉV SZERINT
CÉGEK / SZERVEZETEK
 


 
Impresszum Kapcsolat